Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008

Τι μπορεί να κάνεις με το slideshare.net

Όπως θα προσέξατε, πολλές παρουσιάσεις ή έγγραφα του παρόντος blog γράφουν στο κάτω μέρος slideshare.net. Τι είναι αυτό; Δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια κοινότητα ( ύπάρχουν εκατοντάδες στο λεγόμενο Web 2.0) με την οποία μπορεί να διαμοιραστεί κανείς παρουσιάσεις Powerpoint ή έγγραφα του Adobe Acrobat, με άλλους. Τα αρχεία του Acrobat μπορεί να δημιουργήσει κανείς με διάφορα προγράμματα και κύρια με το Adobe Acrobat και να τα διάβάσει, αν έχει εγκαταστήσει στον υπολογιστή του τον Adobe Acrobat Reader που θα κατεβάσει από την διεύθυνση http://www.adobe.com/products/acrobat/readstep2.html?promoid=BUIGO (κάντε κλικ επάνω και πατήστε μετά "Download now"). Να σημειώσω οτι τα αρχεία του Acrobat έχουν επέκταση .pdf και προέρχονται συνήθως από αρχεία του ΜS Office (.doc, .xls, .ppt), τα οποία έχουν μετατραπεί σε .pdf από κάποιον που θέλει να διαβάζονται τα αρχεία του από κάθε υπολογιστή όποιουδήποτε Λειτουργικού συστήματος και επίσης, αν θέλει, να τα "κλειδώσει", αποφεύγοντας τη λογοκλοπή.
Επανέρχομαι στο αρχικό θέμα: Μπαίνεις στη διεύθυνση http://www.slideshare.net/. Αν θέλεις να μπεις κατευθείαν από το παρόν blog, πάτησε "View" στο κάτω μέρος της ανάρτησης που γράφει κάτω-κάτω "slideshare.net". Για να συμμετέχεις και να έχεις όλα τα δικαιώματα (δηλ. συμμετοχή σε Community, ανέβασμα (upload) ή κατέβασμα (download) και όχι απλά να διαβάζεις), όπως συμβαίνει και σε όλες τις κοινότητες, κάνεις πρώτα εγγραφή (πατώντας Sign up στην κορυφή της σελίδας). Θα σου ζητηθεί ένα Username (διαλέγεις ότι θέλεις, αρκεί να μην το έχει δεσμεύσει κάποιος άλλος-θα σου απαντήσει η κοινότητα σχετικά), ένα e-mail, και ένα Password, το οποίο το ξαναγράφεις από κάτω (Confirm Password=επιβεβαίωση ). Πατάς μετά "Join now". Συνεχίζεις στη δεύτερη σελίδα, οπότε θα απαντήσεις σε διάφορες ερωτήσεις και θα δώσεις το λεκτικό επαλήθευσης (=γράφεις τα γράμματα και τους αριθμούς, όπως τους βλέπεις),το οποίο είναι απαραίτητο προκειμένου να αποφύγει η κοινότητα κακόβουλες μαζικές εγγραφές από κάποια προγράμματα που μπορεί να "μπλοκάρουν" το σύστημα, διασφαλίζοντας οτι "είσαι ανθρώπινο όν" και όχι μηχανή. Αν όλα πάνε καλά, έχεις κάνει επιτυχή εγγραφή. Μπορείς τότε:
  1. Να συνδεθείς πατώντας Login, δίνοντας το Username και Password και να κάνεις Upload(να ανεβάσεις δηλ. να στείλεις) ένα αρχείο Powerpoint (.ppt ή .pps) ή ένα αρχείο .pdf. Μπορείς τότε να δώσεις σε κάποιον το δικαίωμα να το κατεβάσει ή όχι. Θα περιμένεις λίγο μέχρι να το μετατρέψει σε βίντεο Flash. Να προσθέσω οτι πρέπει να έχει εγκατεστημένο στον υπολογιστή σου το Flash Player, από τη διεύθυνση http://www.adobe.com/shockwave/download/download.cgi?P1_Prod_Version=ShockwaveFlash. Πάτα "Download and install now". Θα καταλάβεις οτι χρειάζεται, γιατί δε μπορείς να διαβάσεις τις αναρτήσεις του slideshare.net, εφόσον δεν υπάρχει εγκατεστημένος.
  2. Να συνδεθείς και να κατεβάσεις ένα αρχείο (πατώντας Download file), εφόσον κάποιος που το ανέβασε σου δίνει τέτοιο δικαίωμα.
  3. Να "ενσωματώσεις" το αρχείο που σε ενδιαφέρει σε μια ιστοσελίδα ή ένα blog. Για να το κάνεις αυτό, θα αντιγράψεις στο πρόχειρο (αντιγραφή) τον κώδικα που δίνεται στο δεξί μέρος της σελίδας του αρχείου που σε ενδιαφέρει και βρίσκεται δίπλα από τη λέξη Embed. Στη συνέχεια θα επικολλήσεις τον κώδικα στο Blog ή την ιστοσελίδα σου. Αυτό ακριβώς έγινε και σε παρουσιάσεις ή έγγραφα, που βλέπεις στο blog αυτό.

    Παρόμοια φιλοσοφία έχουν και άλλες κοινότητες όπως η http://www.scrbd.com/. Δοκιμάστε τη. Είναι εξίσου καλή. Ομοια κοινότητα, αλλά για βίντεο είναι και η περίφημη http://www.youtube.com/. Σε νεώτερη ανάρτηση θα μιλήσουμε και για άλλες τέτοιες κοινότητες, (π.χ. οι διάφορες κοινότητες της Google) όπως, φυσικά, και στο μάθημα.

Ελπίζω να "φωτιστήκατε". Αν σας φαίνονται δύσκολα, μην ανησυχείτε, έτσι πάντα είναι η πρώτη φορά, όταν έρχεσαι σε επαφή με μια κοινότητα. Το σύγχρονο όμως διαδίκτυο (Web 2.0) είναι κυρίως "κοινωνικό=social", δηλαδή βασίζεται σε κοινότητες, είτε μάθησης, είτε άλλου τύπου. Απορίες στο μάθημα.

Υ.Γ. Πολλές φορές τα έγγραφα που διαβάζεις έχουν μικρά γράμματα. Με δεξί κλικ μπορείς να κάνεις Zoom. Επίσης καλύτερα να τα διαβάζεις σε Full Screen=πάτα το σχετικό κουμπί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: