Πολλές φορές χρειάζεται σε ένα επιστημονικό κείμενο να εισάγουμε μαθηματικές εξισώσεις, σύμβολα κλπ. Ειδικά είναι απαραίτητο όταν χρειάζεται να γράψουμε ασκήσεις ή τις λύσεις τους. Το Word έχει το εργαλείο Equation Editor, το οποίο μπορούμε να εισάγουμε σαν αντικείμενο στο έγγραφό μας. Δυστυχώς όλες οι εκδόσεις του Word δεν έχουν την ίδια αντιμετώπιση του θέματος. Τα παρακάτω είναι δοκιμασμένα στην έκδοση του 2003.
Η εισαγωγή τέτοιων εξισώσεων γίνεται πιο εύκολα, αν από το Μενού Εργαλεία->Προσαρμογή->Εισαγωγή σύρουμε με ποντίκι το σύμβολο με τη ρίζα του α στην γραμμή των εργαλείων. Αν θέλουμε μπορούμε να εισάγουμε και μια συντόμευση π.χ. Ctrl+Q, ως εξής: Εργαλεία->Προσαρμογή->Πληκρολόγιο->Εισαγωγή->InsertEquation και στην πεδίο "Νέο πλήκτρο συντόμευσης" πατήσουμε το Ctrl μαζί με το Q. Κάνουμε κλικ στο πλήκτρο "Αντιστοίχιση" και αυτό ήταν όλο. (Φυσικά με τον ίδιο τρόπο κάνουμε εισαγωγή και άλλων νέων κουμπιών στην γραμμή των εργαλείων).
Αν τώρα κάνουμε κλικ στο κουμπί της εισαγωγής εξισώσεων εμφανίζεται ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούμε να εισαγουμε την εξίσωσή μας. Πιθανόν οι ρυθμίσεις σας να διαφέρουν ανάλογα με την έκδοση που χρησιμοποιείτε. Ειδικά με το Word 2007 υπάρχουν μεγάλες διαφορές και μάλιστα υπάρχουν προβλήματα συμβατότητας προς τα πίσω (O Equation Editor της έκδοσης αυτής μόνο το όνομα έχει κοινό, πράγμα που δημιουργεί και σύγχυση).
Το αντικείμενο που εισάγει ο E.E. αποθηκεύεται με μορφή εικόνας στο Word, μπορείτε να το μετακινήσετε, να το μεταβάλλετε κλπ.
Αν θέλετε περισσότερο επαγγελματική λύση υπάρχει το MathType, το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ για 30 μέρες. Αν θέλετε μια λύση ανοιχτού λογισμικού, το MathCast είναι μια καλή λύση. Το μόνο κακό είναι οτι δεν είναι ενσωματωμένο στο Word, επομένως πρέπει να το τρέξετε ξεχωριστά και να κάνετε αντιγραφή-επικόλληση στο Word.
Τέλος για τους "μερακλήδες" το TeX/Latex είναι η απόλυτη λύση, μόνο που δεν είναι φιλική στο χρήστη και πρέπει κανείς να αφιερώσει αρκετές ανθρωποώρες (το λέω έτσι γιατί μπορεί να το μάθει κανείς ρωτώντας και ψάχνοντας). Ομως τα κείμενά του έχουν οσμή τυπογραφίας. Δείτε τι γίνεται σ' αυτόν το τομέα εδώ, αλλά και σε πολλά άλλα αγγλόφωνα site.
Ασκηση
- Κατεβάστε το αρχείο των θεμάτων και των λύσεων Φυσικής Πανελλαδικών 2008. To ίδιο κάντε για τα θέματα Χημείας
- Γράψτε χρησιμοποιώντας το Equation Editor τις λύσεις του 3ου ή 4ου θέματος, όπως περιέχονται στο κείμενο αυτό.
Πώς θα μπoρούσατε να μετατρέψετε το αρχείο σας σε αρχείο pdf; Υπάρχουν free λύσεις στο διαδικτυο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου