Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2008

Μοντέλα με το Modellus

Μεταφράζω από τη Wikipedia:
"To Modellus είναι ένα πακέτο λογισμικού που δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς (Γυμνασίων-Λυκείων και Κολεγίων) να χρησιμοποιήσουν μαθηματικά για να δημιουργήσουν ή να εξερευνήσουν αλληπιδραστικά μοντέλα.
Η έκδοση 3 (συμβατή με τα Windows Vista, πλήρως 32μπιτη) αναμένεται το Ιούνιο του 2008. Η έκδοση 4 (Java, για πολλές πλατφόρμες) αναμένεται τον Ιούλιο του 2008. Εκδόσεις beta είναι διαθέσιμες από το Φεβρουάριο του 2008.

Χαρακτηριστικά
Η δημιουργία και διερεύνηση μαθηματικών μοντέλων είναι βασική ανάγκη σε πολλές επιστήμες. Το Modellus μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές να μαθαίνουν ενώ δημιουργούν, προσομοιώνουν, και αναλύουν μαθηματικά μοντέλα σε αλληλεπιδραση με τον υπολογιστή τους.
Για να δημιουργήσετε ένα μοντέλο, χρειάζεται να εισάγεται τις συμβατικές μαθηματικές εξισώσεις και εκφράσεις ( συναρτήσεις, διαφορικές εξισώσεις και επαναλήψεις). Δεν χρειάζεται καμιά γλώσσα προγραμματισμού, είτε οπτική είτε γραπτή.
Η κατασκευή κινουμενης εικόνας του μοντέλου είναι επίσης εύκολη: επιλέγεις αντικείμενα, όπως εικόνες ή διανύσματα και τους προσδίδεις ιδιότητες, όπως θέση ή μέγεθος. Με ένα εύκολο στη χρήση περιβαλλον διεπαφής, οι γραφικές παραστάσεις και οι πίνακες γίνονται με ένα κλικ του ποντικιού.
Το Modellus μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν διερευνητικό περιβάλλον ( ο χρήστης εξερευνά μοντέλα που κατασκεύασαν άλλοι) ή σαν περιβάλλον συγγραφής. Ακόμη τα μοντέλα οποιουδήποτε μοντέλου μπορούν να μείνουν κρυφά και/ ή προστατευμένα.
Το Modellus συνοδεύεται με προ-κατασκευασμένα αλληπεπιδραστικά παραδείγματα που απεικονίζουν πολλές επιστημονικές εννοιες. Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα στο διαδίκτο ή από άλλα προγράμματα (πρότζεκτ). Σχεδιάστηκε από επιστήμονες της εκπαιδευτικής επιστήμης για να προσφέρει ένα πακέτο λογισμικού με προφανή παιδαγωγική βάση. Μπορεί να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς και μαθητές να εξοικειωθούν με τα μαθηματικά (τη γλώσσα της Φύσης, σύμφωνα με το Γαλιλαίο!). .... Δημιουργήθηκε απο τον Vitor Duarte Teodoro, σε συνεργασία με τον João Paulo Duque Vieira και Filipe Costa Clérigo. Ο προγραμματισμός έγινε από τους João Paulo Duque Vieira και Filipe Costa Clérigo. "

Στην Ελλάδα το πακέτο εξελληνίστηκε πλήρως με το έργο ΚΙΡΚΗ τη ΟΔΥΣΕΙΑΣ και σύμφωνα με τον ανάδοχο:
"Το λογισμικό Modellus, το οποίο σχεδιάστηκε από μία ομάδα επιστημόνων με την καθοδήγηση του καθηγητή Vitor Duarte Teodoro από το Πανεπιστήμιο Lisbon της Πορτογαλίας, είναι ένα ισχυρό εργαλείο, ιδιαίτερα χρήσιμο για τη διδασκαλία των θετικών επιστημών. Kυρίως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη των Μαθηματικών, της Φυσικής, της Χημείας, των Οικονομικών και δευτερευόντως της Βιολογίας.
Ανήκει στην κατηγορία του ανοικτού τύπου περιβάλλοντος-εργαλείο για modeling, πειραματισμό και simulation, απαραίτητο για την ανάπτυξη μαθηματικών μοντέλων και την επεξεργασία τους μέσα από γραφικές παραστάσεις , πίνακες και animations.
Στον πυρήνα του προγράμματος υπάρχει μια περιοχή εργασίας (παράθυρο) στην οποία ο μαθητής μπορεί να γράψει το μαθηματικό μοντέλο με μορφή εξισώσεων ή ορισμών μεγεθών. Στη συνέχεια, το σύστημα αναλαμβάνει να πραγματοποιήσει την αναπαράσταση της εξέλιξης του φαινομένου που υπακούει στο μαθηματικό μοντέλο.
To Modellus αξιοποιεί πολλές προηγούμενες προσπάθειες που έγιναν στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός λογισμικού κατάλληλου για μοντελοποιήσεις σε ποικίλες γνωστικές περιοχές."
Ακόμη:
"Η αγγλική έκδοση του λογισμικού Modellus v2.01 διατίθεται δωρεάν από το web site του κατασκευαστή: http://phoenix.sce.fct.unl.pt/modellus/.
Η εξελληνισμένη έκδοση του λογισμικού δεν διατίθεται στην ελληνική αγορά. Όταν ολοκληρωθεί το έργο εξελληνισμού και προσαρμογής του, θα υπάρξει σχετική ενημέρωση σχετικά με τον τρόπο διάθεσής του" και ότι
Η ελληνική έκδοση του λογισμικού θα συνοδεύεται από τα εξής βιβλία:
1. Modellus: Εγχειρίδιο Χρήστη
2. Modellus: Εγχειρίδιο Μαθητή (Φύλλα Εργασίας)
3. Modellus: Εγχειρίδιο Καθηγητή
Τα παραπάνω θα διατίθενται σε ηλεκτρονική (εκτυπώσιμη) μορφή μέσα στο CD του λογισμικού."
Πάντως από την εποχή του εξελληνισμού του το Modellus αποτελεί ένα must στο χώρο του εκπαιδευτικού λογισμικού στο χώρο των Μαθηματικών, Φυσικής αλλά κα άλλων επιστημών που χρησιμοποιούν μαθηματικά μοντέλα, ακόμα και της Οικονομικής Επιστήμης στην Ελλάδα. Πολλά έχουν να μας πούν για το Modellus οι συνάδελφοι Νίκος Δαπόντες στην προσωπική του ιστοσελίδα , ο Σπύρος Τσοβόλας ομοίως αλλά και άλλοι όπως η Κατερίνα Γλέζου εδώ.
Κάντε μια αναζήτηση επίσης για τη λέξη "Modellus" στην http://www.epyna.gr/index.php και http://www.e-yliko.gr/. Θα βρείτε πολλές προσομοιώσεις εκτός από εκείνες που περιέχονται στο CD που βέβαια υπάρχει αναρτημένο στον επίσημο ιστότοπο του Υπουργείου και μπορεί κανείς να το κατεβάσει από εδώ.
Οπως και με το Interactive Physics, η καλλίτερη μέθοδος για να μάθει κανείς το Modellus, εφόσον μάθει τα βασικά από το Tutorial (ή από μας:-)), είναι να μελετήσει προσεκτικά τα μοντέλα που διατίθενται μαζί με το λογισμικό. Σιγά-σιγά θα φτιάξει και τα δικά του. Όπως έχω ξαναγράψει: "Ιδού πεδίον δόξης..."

Δεν υπάρχουν σχόλια: