Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Εισαγωγή βίντεο σε Powerpoint, B' τρόπος

Δεν πιστέυω να θυμάστε τι έκανε στο μάθημα ο Βασίλης με το πακετάρισμα των αρχείων Powerpoint και βίντεο. Γιαυτό επαναλαμβάνω τη διαδικασία για να μεταφέρουμε όλα τα απαραίτητα αρχεία για να πακετάρουμε την παρουσίασή μας μαζί με όλα τα αρχεία βίντεο, και πιθανά άλλα, αφού βέβαια έχουμε κάνει εισαγωγή του βίντεο με την διαδικασία του Α' τρόπου. (Επαναλαμβάνω: Εισαγωγή->Ταινία και Ηχος->Ταινία από αρχείο-> επιλέγουμε το αρχείο και πατάμε OK).
Πρέπει τα βίντεο να βρίσκονται στον ίδιο φάκελο με το αρχείο Powerpoint.
(Τα παρακάτω ισχύουν για Powerpoint 2003 όχι για παλιότερες εκδόσεις απ' όσο ξέρω. Για την έκδοση 2007, παρόμοια ισχύουν)
Μετά:
1) Από το μενού: Αρχείο-> Πακέτο για CD. Επιλέγουμε "Προσθήκη αρχείων..." και διαλέγουμε τα αρχεία Powerpoint και βίντεο.
Υπάρχει επίσης η επιλογή "Επιλογές...". Αν την ανοίξουμε, θα δούμε οτι μας δίνει κάποιες δυνατότητες, όπως π.χ. αν έχουμε πολλές παρουσιάσεις να τις παίξει διαδοχικά τη μία μετά την άλλη ή να συμπεριλάβει μέσα στα αρχεία και το πρόγραμμα παιξίματος του Powepoint (player), αν δεν έχουμε στο υπολογιστή μας το Powerpoint, ή να συμπεριλάβει και τις γραμματοσειρές, που είναι πολύ πιθανόν να μην υπάρχουν στον υπολογιστή που θα παίξει η παρουσίαση. (Αν δεν μας ενδιαφέρουν τέτοιες λεπτομέρειες, δεν την ανοίγουμε καθόλου αυτήν την επιλογή, αν και η τελευταία δυνατότητα, να συμπεριλάβουμε τις γραμματοσειρές είναι πολύτιμη, γιατί μπορεί να μην υπάρχουν οι ίδιες σε όλους τους υπολογιστές εφόσον έχουμε κάποια σπάνια γραμματοσειρά στην παρουσίαση και τότε θα έχουμε πρόβλημα με την εμφάνιση των γραμμάτων).
2) Μετά επιλέγουμε: Αντιγραφή σε φάκελο... ή Αντιγραφή σε CD.
Στην Αντιγραφή σε φάκελο... δίνουμε ένα όνομα φακέλου π.χ "Παρουσίαση στη Βιολογία" και ορίζουμε τη θέση που θέλουμε να αντιγραφούν τα αρχεία π.χ στην επιφάνεια εργασίας ή μέσα στα "έγγραφά μου". Η διαδικασία θα αρχίσει αυτόματα. Ο φάκελος θα δημιουργηθεί και μέσα σ' αυτόν θα βρίσκονται όλα, το αρχείο Powepoint, τα αρχεία βίντεο και ο player του Powerpoint, εφόσον επιλέξουμε να συμπεριληφθεί κλπ.
3) Εφόσον όλα είναι καλά, θα πρέπει, όταν παίζουμε την παρουσίαση να παίζει και το βίντεο.

Στην επιλογή "Αντιγραφή σε CD" θα σας ζητήσει να βάλετε ένα κενό CD στον CD recorderγια να το γράψει. Αλλά αν θέλετε, αυτό το κάνετε και μετά, αφού έχετε αντιγράψει τα απαραίτητα αρχεία σε φάκελο, όπως εξήγησα προηγουμένως.

4) Αν θέλετε να συμπιέσετε τον φάκελο με τα αρχεία, ακολουθείστε την ίδια διαδικασία όπως στην προηγούμενη ανάρτηση (Winzip κλπ).

Υ.Γ. Πολλές φορές ένα βίντεο δεν παίζει γιατί δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι αποκωδικοποιητές βίντεο στον υπολογιστή. Ε, σ' αυτήν την περίπτωση μάλλον, θα πρέπει να ρωτήσετε κάποιον της Πληροφορικής, γιατί μάλλον δεν θα ξέρετε πώς να βρείτε και να εγκαταστήσετε αποκωδικοποιητές των διαφόρων ειδών βίντεο. Δυστυχώς υπάρχει πληθώρα μορφών βίντεο και αποκωδικοποιητών. Αποκωδικοποιητής βίντεο είναι ένα πρόγραμμα που μας δίνει την δυνατότητα να παίξουμε ένα βίντεο και όχι καμιά συσκευή, όπως πιθανόν να νομίζετε. Αλλά αυτά θα τα πούμε και στα επόμενα μαθήματα.

Ελπίζω να καταφέρατε να μελετήσετε όλο το άρθρο μέχρι τέλους :-)) Σε κάθε περίπτωση, ρωτάτε. Και πειραματιστείτε, αλλιώς δεν μαθαίνετε, το ξέρουμε αυτό σαν εκπαιδευτικοί των Φυσικών Επιστημών, εξάλλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: