Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

«APPLET» από www.walter-fendt.de

Εισαγωγή
Ένα applet είναι ένα ή περισσότερα class αρχεία που όλα μαζί διαμορφώνουν ένα  πρόγραμμα. Αντίθετα από άλλους τύπους προγραμμάτων, τα applets σχεδιάζονται για να “τρέχουν” μέσα από μια ιστοσελίδα (HTML).
Μια σημαντική συλλογή applets με προσομοιώσεις για τη Φυσική έχει κατασκευάσει και δημοσιεύσει στον ιστοχώρο του ο Γερμανός Walter Fendt. Όλα τα applets είναι ελεύθερα διαθέσιμα στον συγκεκριμένο ιστοχώρο και είναι εύκολο να χρησιμοποιηθούν και να ενσωματωθούν στη διδασκαλία. Οι προσομοιώσεις είναι γραμμένες σε γλώσσα
προγραμματισμού java και μπορούν να “τρέξουν” χρησιμοποιώντας ένα τυπικό φυλλομετρητή. Κάθε applet μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε απευθείας από τον ιστοχώρο του Fendt είτε να κατεβεί ως ένα σύνολο εφαρμογών και να αποθηκευθεί στον υπολογιστή ώστε να αναπαραχθεί και εκτός σύνδεσης.
Στη συλλογή υπάρχουν στα γερμανικά 51 applets, ενώ έχουν μεταφρασθεί τα περισσότερα και σε άλλες 29 γλώσσες. Στα ελληνικά υπάρχουν διαθέσιμα ανά ενότητα της Φυσικής τα ακόλουθα:



Ο συγγραφέας παραθέτει στις ιστοσελίδες του σύντομα κείμενα με θεωρία και ασκήσεις για τις ενότητες της μηχανικής, των κυμάτων-ταλαντώσεων και του ηλεκτρισμού, καθώς και μια προσπάθεια να εξηγήσει με απλό τρόπο τη διαστολή του χρόνου στο πλαίσιο της θεωρίας της σχετικότητας του Αϊνστάιν. Διαθέτει επίσης πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους για ιστοσελίδες σχετικές με Φυσική.
Εκτός από τη Φυσική ο Fendt έχει στην ιστοσελίδα του και εφαρμογές για τα Μαθηματικά και την Αστρονομία, καθώς και ένα αφιέρωμα στους υπολογιστές.

Τεχνικές απαιτήσεις: Στην πράξη τα applets μπορούν να λειτουργήσουν σε κάθε συνηθισμένο φυλλομετρητή. Ειδικά ο Internet Explorer θα πρέπει να έχει εγκατεστημένο Java περιβάλλον (έκδοση 1.4.2 ή νεότερη). Η εγκατάσταση της Java είναι δυνατή μέσα από την ιστοσελίδα της Sun Microsystems.
Πνευματικά δικαιώματα: Η χρήση των applets και των κειμένων που τα συνοδεύουν είναι ελεύθερα για μη εμπορικούς σκοπούς, με την προϋπόθεση ότι δεν καταργούνται οι σημειώσεις πνευματικών δικαιωμάτων και οι αναφορές στην αρχική διεύθυνση. Η αποθήκευση σε CD επιτρέπεται μόνο με άδεια.

Κατηγορία(-ες) στην οποία ανήκει το λογισμικό
Το σύνολο των applets δημιουργήθηκε καθαρά για εκπαιδευτική χρήση.

Τα applets μπορούν να θεωρηθούν ως περιβάλλοντα προσομοίωσης, μιας κατάστασης ή μιας διαδικασίας, με μεγάλο βαθμό αλληλεπιδραστικότητας. Συνήθως ο Walter Fendt χρησιμοποιεί στα applets του διαγράμματα με κουμπιά και παράθυρα εισαγωγής μεταβλητών κατά την προσομοίωση ενός πειράματος. Επίσης μπορούν να χαρακτηρισθούν και ως «ανοικτά περιβάλλοντα διερεύνησης ειδικών θεμάτων - εικονικά εργαστήρια». Αυτό μπορεί να δικαιολογηθεί από το ότι πολλές από τις διαθέσιμες εφαρμογές προσομοιώνουν στην οθόνη του υπολογιστή εργαστήρια Φυσικών Επιστημών, οντότητες και διαδικασίες, αντικείμενα, όργανα και πειράματα.

Παιδαγωγική αξιοποίηση του λογισμικού στη διδακτική πράξη
Ο διδάσκων και οι μαθητές που το χρησιμοποιούν δεν χρειάζεται να γνωρίζουν κάποια γλώσσα προγραμματισμού. Επιπλέον, το φιλικό περιβάλλον και η ύπαρξη μικρού εισαγωγικού κειμένου βοηθούν στην εύκολη προσαρμογή του χρήστη. Στη διδασκαλία η συλλογή των applets μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τους παρακάτω τρόπους:

  • Παρουσίαση ενός θέματος από τον εκπαιδευτικό, με χρήση του βιντεοπροβολέα ή του ΔΠ.
  • Διδασκαλία ενός θέματος με τη χρήση ΦΕ στο εργαστήριο πληροφορικής ή και σε κάθε άλλη περίπτωση που κάθε ομάδα μαθητών διαθέτει το δικό της υπολογιστή.


Διάχυση του λογισμικού – Υποστήριξη
H ιστοσελίδα με την ελληνική έκδοση των applets του Walter Fendt βρίσκεται στη
διεύθυνση: http://www.walter-fendt.de/ph14gr/
Ο ηλεκτρονικός σύνδεσμος από όπου μπορεί να «κατεβεί» το σύνολο των applets στην ελληνική έκδοση για εκτός σύνδεσης χρήση βρίσκεται στη διεύθυνση:
http://www.walter-fendt.de/download/ph14dl.htm
Η κεντρική ιστοσελίδα του ιστοχώρου του Walter Fendt βρίσκεται στη διεύθυνση:
http://www.walter-fendt.de/

(Από το επιμορφωτικό υλικό του ΕΑΙΤΥ-εκδ. 2)

Δεν υπάρχουν σχόλια: