Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

6 εργαλεία παρουσιάσεων στο Διαδίκτυο (online presentation tools)

Διαβάζω από το blog της Επιμορφώτριας Β' επιπέδου "elenaell": 
"Τις προάλλες, συζητώντας με τους επιμορφούμενους για παρουσιάσεις που ήθελαν να κάνουν σε εκδηλώσεις του σχολείου και άλλες περιστάσεις, θυμήθηκα και τους έδειξα μία ανάρτηση που αφορά διαδικτυακές παρουσιάσεις με κίνηση εικόνα, πέρα από το παραδοσιακό λογισμικό PowerPoint (το οποίο διόλου δεν υποτιμώ μετά τις τελευταίες εκδόσεις του office 2007 & 2010, παρεμπιπτόντως!)
Ευτυχώς, καλοί και αγαπημένοι συνάδελφοι & φίλοι τα έχουν δοκιμάσει και έχουμε μερικές ελληνικές εφαρμογές των εργαλείων αυτών για καλύτερη επισκόπηση.
Prezi
:
Το Prezi είναι μία καταπληκτική εφαρμογή δημιουργίας παρουσιάσεων, όπως λέει και η φίλη μου η Λίτσα από το Αρισμαρί στις 2 αναρτήσεις  που έκανε το Μάιο για το συγκεκριμένο εργαλείο. Φτιάχνεις βήμα βήμα μία διαδρομή την οποία ακολουθείς με το play και σε πηγαίνει στο σύνολο της παρουσίασης και στο επιμέρους, μέσα από φωτογραφίες, βίντεο, λεζάντες και λόγια. 

Photopeach:
Πρόκειται για ένα γρήγορο και εύκολο εργαλείο με το οποίο ανεβάζεις φωτογραφίες και με εφέ, που σου παρέχει, μουσική, σχόλια και υπότιτλους  και φτιάχνεις μία πολύ ιδιαίτερη παρουσίαση είτε ως βίντεο (story) είτε ως άλμπουμ αιωρούμενων φωτογραφιών (spiral). Για του λόγου το αληθές, η φίλη μου η Ελένη στη Θεσσαλονίκη, έφτιαξε ένα τέτοιο μίνι βίντεο ως αποχαιρετιστήριο των μαθητών της πέρσι. Το ανάρτησε στο wiki της τάξης,  1oneapolisst2 ενώ το φετινό τους είναι αυτό 1oneapolisd1 

Animoto:
Μία άλλη εφαρμογή που δημιουργεί καλαίσθητες παρουσιάσεις, είναι η animoto, the end of slideshows όπως λέει το ίδιο. Προσθέτεις εφέ, μουσική και για βίντεο 30 δευτερολέπτων είναι δωρεάν... Για περισσότερο έχει μία επιβάρυνση αλλά έχει και educational version για εκπαιδευτική χρήση. Στο επόμενο ο Σωτήρης παρουσιάζει τις εργασίες των μαθητών για τη "Μόλυνση". 

slideshare:
Το γνωστό και μη εξαιρετέο slideshare.net είναι μία διεύθυνση παρουσίασεων στο Διαδίκτυο. Κάνετε λογαριασμό, ανεβάζετε το powerpoint σας και είναι έτοιμο. Από τα πιο γνωστά και διάσημα που σας επιτρέπει να "ακολουθείτε" γνωστούς, φίλους και αγνώστους, και αυτοί εσάς, να αφήνετε σχόλια, να έχετε λίστα με αγαπημένες παρουσιάσεις, εύχρηστο και κλασικό.

slideboom:
Βέβαια, το slideshare έχει το μειονέκτημα ότι ακυρώνει όλα τα εφέ κίνησης που έχετε βάλει στην παρουσίασή σας! Το κενό αυτό έρχεται να το συμπληρώσει το slideboom, άλλη υπηρεσία ανάρτησης παρουσιάσεων αλλά με όλα τα εφέ και την κίνηση των διαφανειών που ανεβάζετε. Μάλιστα, αν κατεβάσετε τη δωρεάν έκδοση του ispring, μπαίνει ένα πρόσθετο στο power point σας και το ανεβάζετε χωρίς να ανοίξετε καν τη σελίδα (internet ανοιχτό πάντα, ε;).

 Google Docs:
Εξαιρετικό συνεργατικό εργαλείο οι παρουσιάσεις της Google με επιλογές είτε να ανεβάσετε μία παρουσίαση από τον υπολογιστή σας είτε να δημιουργήσετε μία εκεί, με τη δυνατότητα κοινής χρήσης και επεξεργασίας, πολύ βολικό για τάξη αλλά και για συναδελφικό αποτέλεσμα. Ξεκινάς μία παρουσίαση και ζητάς από συναδέλφους να συνεισφέρουν σε υλικό και ιδέες εμπλουτίζοντας την παρουσίαση και με δημόσια θέαση για τη διευκόλυνση όλων. Ο Tom Barrett είναι γνωστός για τις παρουσιάσεις του σε διάφορα θέματα που συνεχώς εμπλουτίζονται με νέες ιδέες!"


Υπάρχουν και άλλα, όπως το αντίστοιχο του "Google Docs" Zoho, αλλά και το authorstream , το Myplick, και βέβαια το πολύ γνωστό Scribd, το οποίο τείνει να εξελιχθεί μια νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρειας, με την ποσότητα των εγγράφων που αρχίζει να συσσωρεύει.

2 σχόλια:

Elena Elliniadou είπε...

Σ' ευχαριστώ πολύ για την ανάρτηση! Καλή συνέχεια!

Stergios Nastopoulos είπε...

Ευχαριστώ και αντεύχομαι. Καλό κουράγιο! Θα παρακολουθώ τις αναρτήσεις σου με πάντα με ενδιαφέρον και θα προσπαθώ να τις προβάλω και από 'δω.
Στέργιος Ναστόπουλος